Linzenstoof met zoete aardappel en gekarameliseerde ui

Op het moment dat ik deze stoof maak is het buiten -5 graden. Dan heb je toch behoefte aan een lekkere, stevige maaltijd?! De soep vult goed en heeft een heerlijke, kruidige smaak. Door de linzen en de zoete aardappel is de soep heel voedzaam en ook nog eens low-budget. En weet je wat fijn is, de stoof is de volgende dag eigenlijk nog lekkerder! Daarom is het onderstaande recept meteen voldoende voor 4 porties.

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 el korianderpoeder (ketoembar)
  • 1/2 el ras-el-hanout
  • 275 gram rode linzen (droog/ongekookt)*
  • 400 gram blokjes tomaat
  • 1 liter water
  • zout en peper of 1 blokje groentebouillon
  • 1 grote zoete aardappel (ca. 250 gram)
  • 2 el bruine suiker of agavesiroop
  • 1 tl kaneel
  • 2 el citroensap
  • 4 el plantaardige yoghurt
  • een handje verse koriander

Bereidingswijze

Snijd de uien in ringen, de bleekselderij in plakjes en snijd de knoflook en rode peper fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en bak 1 ui en de plakjes bleekselderij op laag vuur 2 minuten. Voeg de knoflook, komijn, koriander en ras-el-hanout toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg daarna de linzen, tomatenblokjes en 1 liter water toe. Voeg zout en peper of een bouillonblokje toe en laat het geheel 30 minuten pruttelen, roer af en toe door. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en voeg deze de laatste 10 minuten toe aan de stoof.

Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui goudbruin. Voeg dan de rode peper, suiker en kaneel toe en roer door tot de suiker is gesmolten. Voeg dan citroensap en wat zout en peper toe.

Serveer de stoof met wat yoghurt, verse koriander en gekarameliseerde uitjes.

* Let op: heb je coeliakie? gebruik bij voorkeur linzen met een glutenvrij logo. Als dit niet zo is, check de linzen even goed op tarwekorrels en spoel de linzen af met water voordat je gaat koken. Linzen zijn van nature glutenvrij, maar vanwege het samen groeien met tarwe is er risico op kruisbesmetting.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.