Sommige mensen kiezen voor 3 goed verzadigende hoofdmaaltijden en andere mensen vinden het fijn om tussendoortjes te nemen. Maar hoe snack je nou gezond? Veel producten die worden verkocht als verantwoorde snacks zijn rijk aan suikers, calorieën, zout of vet. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met lekkere, gezonde, plantaardige tussendoortjes.
1. Groenten kan je eigenlijk onbeperkt eten. Neem lekker snoeptomaatjes, worteltjes, komkommer, radijs, paprika of bijvoorbeeld geroosterde bloemkool of broccoliroosjes. Je kunt er evt. een lekkere dip bij maken, denk aan hummus, spicy peanut of yoghurtsausje. Kijk maar eens tussen onze recepten voor lekkere smeersels en spreads. Natuurlijk kun je ook een schaaltje maken met wat bladgroente en rauwkost met een dressing (olijfolie met een beetje azijn), lekker met wat pompoen- of zonnebloempitjes.
2. Alle soorten fruit zijn een gezonde keuze, of neem lekker een schaaltje gemengd fruit. Ook lekker om je appeltjes te bakken in een pannetje met wat kaneel of te dippen in een beetje 100% pindakaas of notenpasta of chocospread (100 gram kikkererwten mixen met 100 gram dadels en 1 el cacao).
3. Een volkoren (glutenvrij) knäckebröd met hummus, 100% pindakaas, notenpasta, avocado en groente of een andere lekkere spread of smeersel (kijk maar eens tussen onze recepten).
4. Omdat rijstwafels wat minder voedzaam zijn, kiezen wij liever voor wafels van linzen of kikkererwten. Lekker met hummus of een andere spread, of mijn guilty pleasure: pindakaas met plakjes banaan.
5. Een handje ongezouten noten, pitten, pinda's of studentenhaver. Let op: hou het wel bij een handje, omdat noten veel energie bevatten.
6. Edamameboontjes. Lekker knapperig en super voedzaam door het hoge gehalte aan vezels en eiwitten. Tip: haal een grote zak bij de toko, dat is veeeel voordeliger.
7. Een schaaltje ongezoete sojayoghurt of sojakwark met wat vers fruit.
8. Geroosterde kikkererwten. Neem een blik kikkererwten, dep ze even droog en bestrooi ze met een beetje olie en je lievelingskruiden (bijvoorbeeld gerookt paprika- of kerriepoeder en een beetje peper). Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven (170 graden).
9. Een handje popcorn (het liefst natuurlijk zelf gemaakt).
10. Een paar olijfjes. Olijven zijn wel zout, dus neem ze niet altijd als tussendoortjes.
11. Een handje gedroogd fruit. Denk aan dadels, vijgen, abrikozen of pruimen. Lekker om een dadel te vullen met een walnoot of... (daar kom ik weer) een beetje 100% pindakaas.
12. Een kommetje zelfgemaakte soep met veel groente. Denk aan een broccolisoep, pompoensoep of courgettesoep.
13. Een springroll. Vul een (bruine rijstvel) met allerlei groente die je lekker vindt, of gebruik ons recept.
14. Zelfgemaakt ijs, lekker en super simpel: vries een rijpe banaan (of meerdere) in stukken in en mix de stukken daarna een paar minuten tot er lekker smeuïg ijs ontstaat. Eet het direct of vries het in voor later. Je kunt ook variëren door er wat bevroren aardbeien, frambozen of blauwe bessen of een beetje pindakaas of sojayoghurt door te mixen of evt. een snufje kaneel of cacaopoeder. Serveer het lekker met wat stukjes vers fruit of wat fijngehakte nootjes.
15. Een paar zelfgemaakte falafelballetjes (zie recept) met en lekkere dip, denk aan hummus of yoghurtdressing.
Heb jij nog een lekker, gezond tussendoortje? Laat hieronder een reactie achter, we zijn benieuwd!
Reactie plaatsen
Reacties