Een paar jaar geleden was ik (Hanna) in Vietnam. Wat een geweldig land is dat en wat een geweldige keuken! Eén van de lekkerste gerechten daar is de Pho (je spreekt het uit als feu), een noedelsoep met vlees, kip of tofu, veel groente en kruiden. Wij maken hem natuurlijk met tofu! Met scrambled tofu dit keer. Daarnaast geven we er door het gebruik van verschillende kruiden echt onze eigen twist aan. Het is een licht gerecht en je kunt er eigenlijk alle soorten groente en kruiden in verwerken. Super handig dus voor leftovers! Als je slim bent maak je meteen een grote hoeveelheid bouillon en leg je een voorraadje aan in de vriezer. Je kunt de hoeveelheden die genoemd staan natuurlijk gerust x2 (of meer) doen. Mocht je het toch teveel gedoe vinden al die kruiden? Je kunt ook kiezen voor een vegan bouillonblokjes i.p.v. de kruiden, maar dan mis je wel een explosie aan smaken.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 middelgrote gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 duim gember
- 2 stengels limoengras
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerrie
- 1 tl kaneel
- 1 tl venkelzaad
- 150 gram tofu
- 1/2 tl kerrie
- 1/2 tl kurkuma
- een mespuntje kala namak (of gewoon zout)
- 2 el (glutenvrije) sojasaus
- 1/2 limoen
- 1/2 broccoli
- 100 gram bruine rijstnoedels
- 1/2 rode paprika
- 1 lente-ui
- een handje taugé
- een handje pinda’s
Bereidingswijze
We starten met het maken van de bouillon. Snijd de ui, knoflook, rode peper, gember en limoengras grof en bak deze op hoog vuur met beetje olie in een pan tot de ui goudbruin kleurt. Voeg 1 liter water toe. Voeg de kurkuma, kerrie, kaneel en venkelzaad toe en kook de bouillon ca. 40 minuten op laag vuur.
Verkruimel ondertussen de tofu in een kom en voeg de kerrie, kurkuma en kala namak toe. Verhit olijfolie in een pan en bak de tofu ca. 5 minuten tot hij lichtbruin kleurt. Zet de tofu apart en zeef de bouillon. Voeg de sojasaus toe en het sap van een halve limoen. Als de bouillon wat te flauw is, kun je wat peper en zout of een beetje vegan groentebouillon toevoegen. Snijd een halve broccoli in fijne roosjes. Kook deze ca. 4 minuten in de bouillon en kook de noedels de laatste minuten mee (volg de instructies op de verpakking). Snijd de paprika in reepjes en de lente-ui in plakjes. Verdeel de bouillon over 2 grote diepe borden en werk af met paprika, lente-ui, taugé, scrambled tofu en pinda's.
Reactie plaatsen
Reacties