Een gezond voedingspatroon kenmerkt zich door onbewerkte, plantaardige producten. Onbewerkt houdt in dat er geen nutriënten zijn verwijderd en/of toegevoegd. Geen pakjes en zakjes dus, maar lekkere, verse en pure producten.
Daarnaast is het belangrijk dat de voeding volwaardig is, dat wil zeggen dat alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen in jouw eetpatroon vertegenwoordigd zijn. Variatie is hierbij belangrijk. Het maken van de juiste productkeuzes en voldoende variëren is essentieel.
In een plantaardig voedingspatroon zijn de volgende producten extra belangrijk:
- volkorenbrood, volkoren knäckebröd en volkoren beschuit*
- (volkoren) ontbijtgranen zoals havermout en andere volkoren graanvlokken*
- volkoren granen zoals volkoren pasta, volkoren couscous, volkoren bulgur, volkoren noedels en zilvervliesrijst*
- pseudogranen zoals quinoa, boekweit en amaranth
- peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, witte bonen, bruine bonen, sojabonen, zwarte bonen en kidneybonen
- (zoete) aardappelen en andere knolgewassen zoals cassave
- groente (vooral ook groene bladgroenten)
- vers en gedroogd fruit (zoals abrikozen, pruimen, vijgen, dadels en rozijnen)
- noten (zoals walnoten, pecannoten, amandelen, paranoten en hazelnoten), zaden (zoals gebroken lijnzaad, chiazaad en hennepzaad), pitten (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten) en pinda’s
- zuivelvervangers (met toegevoegd calcium, vitamine D en B12)
- halvarine, margarine, olie en vloeibare bak- en braadproducten
- zeewier (als je geen gejodeerd brood eet)
* Let op deze producten bevatten gluten, of kunnen gluten bevatten.
In de volgende blog lees je meer over wat je op een dag nodig hebt.
Succes!
Reactie plaatsen
Reacties