Steeds meer mensen kiezen ervoor om (meer) plantaardig te eten. Iedereen heeft hier een eigen motivatie voor. Wat is voor jou de belangrijkste reden? In deze blog vertellen we meer over de voordelen van een plantaardig voedingspatroon voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn.
Milieu
De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen en is daarmee een grote veroorzaker van de opwarming van onze aarde. Daarnaast is de vleesproductie een grote oorzaak van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling. Ook zorgt het voor verzuring en aantasting van de biodiversiteit en wordt er veel land en water verbruikt voor het verbouwen van veevoer.
Gezondheidseffecten
De gezondheidsraad adviseert een verschuiving naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon ter bevordering van de gezondheid. Als je meer plantaardig eet, zorg je naast je leefomgeving ook veel beter voor jezelf. Een volwaardig, gevarieerd, plantaardig voedingspatroon levert alle voedingsstoffen om je lichaam gezond te maken en houden. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat een overheersend plantaardig voedingspatroon gezonder is en zorgt voor een lager risico op sterfte en verschillende chronische ziektes. Je verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en sommige vormen van kanker. Daarnaast verbetert plantaardig eten je slaap en stress en verhoogt het je energielevel. Plantaardige voeding bevat meer vezels, geen cholesterol en minder verzadigde vetten dan dierlijke voeding. Dit is voor iedereen gunstig, zowel bij ziekte als gezondheid. En dat is hard nodig! Wist je dat de helft van de Nederlandse volwassenen te zwaar is? En wist je dat meer dan de helft van de sterfgevallen voorkomen kan worden met een gezonde leefstijl?
LET’S GO!
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn klinkt heel logisch en is voor kinderen ook de meest genoemde reden om vegetarisch te willen eten. Helaas zorgt ook dat eitje, plakje kaas en glaasje melk voor dierenleed. Veganisme zorgt ervoor dat dieren niet opgesloten, gefokt en gedood hoeven te worden. Maak een verschil en wees (plant)aardiger!
Zou je graag plantaardig eten, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Lees dan de blog WANNA start?
Wat is voor jou het grootse voordeel van plantaardig eten?
Laat je reactie achter in de comments, wij zijn benieuwd!
Reactie plaatsen
Reacties